terliur tak tgk..yummm2
ada mcm2 versi resepi yee mee kung fu ni.... uoollss pn leh tukar2 yee mee/ mee kuning/ kuetiaw kerr..... tp klu aku lbey suke yee mee or kuetiaw sbb x la muak kn....my feberet nih taww...ok kt cni aku nk share resepi best ngan uolllsss.....aku dpt resepi ni dr rancangan deko2 idaman..hehehe...hope uolls mnjadi memasaknyerr
yee mee kung fu
bahan2
3-4 ulas bawang putih (mayam halus)
minyak bijan (menumis)
yee mee
sedikit udang
sedikit daging (dipotong kecil)
sedikit ayam (dipotong kecil)
2 kiub pati daging / ayam
air utk kuah
1 biji telor
tepung jagung (pekatkn kuah)
garam
perasa
bahan celur
sawi (ambil daun saje)
10 biji bebola ikan
5 tauhu cina (potong dadu)
minyak bijan
cara2 nyer:
- masak air dlm periuk dan campurkan sedikit minyak bijan utk celur sawi, bebola ikan n tauhu cina
- setelah layu angkat n toskan
- untuk kuah, panaskn minyak bijan ke dlm kuali
- tumis bawang putih sehingga kuning dan mskkn kiub pati daging/ayam
- masukkan daging n goreng hingga keluar air daging tu
- setelah separuh msk, msukkan udang n ayam...
- kemudian masukkan air utk kuah....biarkan mendidih
- masukkan garam n serbuk perasa
- pastikan daging/udang n ayam tadi da msk ye
- tlor tadi dipecahkan n dipukul dlm mangkuk n kemudian di masukkn dlm kuah....kacau rata....
- bancuh sedikit tepung jagung n msukkn ke dlm kuah
- setelah kuah pekat...tutup api
- bole dihidangkn panas2 dgn bhn2 celur tadi.....
goodluck yew utk membuatnyer....uollss pasti puas ati
cik abg pn mst balik rumah awal nk rasa yee mee kungfu ni.... (n_n)/" selamat mencuba.....
papai!!!
No comments:
Post a Comment